Filtry

     Promieniowanie ultrafioletowe (UV) jest przyczyną nowotworów skóry, zewnątrzpochodnego (egzogennego) starzenia się, zmarszczek i plam barwnikowych. Rak skóry jest najpowszechniejszą formą raka w Stanach Zjednoczonych1 co więcej jedna z jego odmian czerniak złośliwy jest pośród 5 najczęstszych rodzajów raka w Wielkiej Brytanii. W Polsce wg Krajowego Rejestru Nowotworów nowotwory skóry stanowią 6.85% (mężczyźni) i 7.5% (kobiety) zachorowań na raka (dane 2010r)2. I z każdym rokiem liczba zachorowań wzrasta, co może być spowodowane z jednej strony większą ekspozycją na słońce z drugiej większym odsetkiem ludzi w wieku podeszłym (najwięcej zachorowań 75‒79 lat). Do takiego stanu rzeczy przyczyniają się także lampy solaryjne. Według badań Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (filia Światowej Organizacji Zdrowia), promieniowanie ultrafioletowe (UV) lamp solaryjnych jest pośród najbardziej niebezpiecznych „substancji” rakotwórczych. Grupa ta obejmuje również środki, takie jak pluton, papierosy i promieniowanie słoneczne UV3.
Mimo nawoływań dermatologów i ciągłej edukacji społecznej problem nowotworów skóry rośnie. Możliwe, że spośród wszystkich kosmetyków do pielęgnacji skóry rola filtrów jest najważniejsza zarówno ze względów estetycznych jak i zdrowotnych. Jeśli nie będziemy unikać promieniowania UV i stosować filtrów daremne będą wszelkie wydatki na produkty pielęgnacyjne i zabiegi kosmetyczne.
Czytaj dalej

Podróże po kosmetyk: Papaja

Papaja Melonowiec właściwy (Carica papaya L.). Pochodzi z Ameryki Południowej, Środkowej i Ameryki Północnej (Meksyk, Floryda). Sok z papai zawiera enzymy takie jak proteazy i lipazy złuszczające naskórek przez co polepszają wygląd blizn. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Zawiera także witaminy C (62 mg/100g) i A (330 mg/100g) naturalne antyoksydanty. Może powodować podrażnienia u niektórych osób.
1G Aravind, Debjit Bhowmik, S Duraivel, G Harish, J Med Plants Studies, 2013, 1(1), 7‒15.
Czytaj dalej

Podróże po kosmetyk: Olej z oliwek

     Olej z oliwek pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia „na zimno” lub „na gorąco” miąższu owoców Oliwy europejskiej (Olea europaea L) występującej w krajach śródziemnomorskich. Stosowana często w zaburzeniach skóry jak: kontaktowym i atopowym zapaleniu skóry, wyprysku dłoni, łuszczycy czy w produktach przeciwstarzeniowych. Główną frakcję oleju stanowią trójglicerydy zawierające nasycone kwasy tłuszczowe (kwas palmitynowy ok. 16%) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy ok. 60% oraz Llinolowy ok. 16%)1. Olej zawiera mieszaninę naturalnych przeciwutleniaczy tokoferoli (α, β, γ) oraz steroli β-sitosterol. Olej tłoczony na zimno extra virgin zawiera także frakcję polifenoli, znanych z właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Rzadko powoduje podrażnienia i alergie.
1GP García-Inza, DN Castro, AJ Hall, MC Rousseaux, Europ J Agronomy, 2014, 54, 107–115.
2LS Baumann, Skin and Allergy News, 2004, 38.
3M Saleem, A Alam, S Sultana, Food Chem Toxicol, 2000, 38, 939‒948.
Czytaj dalej

Podróże po kosmetyk: Granat

     Granat Punica granatum L. jest jadalnym owocem drzew rosnących na Bliskim Wschodzie, Indiach i na wybrzeżu Morza Śródziemnego. W literaturze odnaleźć można liczne informacje na temat działania ekstraktów z nasion, skórki lub soku z granatu. Wykazano działanie przeciwutleniające soku z granatu, co więcej wykazuje on większy potencjał antyutleniający w porównaniu z herbatą zieloną, białą czy czerwonym winem.1,2,3 Przeciwdziała rozwojowi raka skóry.4 Wykazuje działanie ochronne na promieniowanie UV-B na skórę5 i UV-A na włosy.6
1NP Seeram, M Aviram, Y Zhang, et al., J Agric Food Chem, 2008, 56, 1415.
2SY Schubert, EP Lansky, I Neeman, J Ethnopharmacol, 1999, 66, 11.
3MI Gill, FA Tomás-Barberán, B Hess-Pierce, et al., J Agric Food Chem, 2000, 48, 4581.
4F Afaq, M Saleem, CG Krueger, et al., Int J Cancer, 2005, 113, 423.
5MA Zaid, F Afaq, DN Syed, et al., Photochem Photobiol, 2007, 83, 882.
6M Ferrera Dario, R Pahl, J Rodrigues de Castro, et al., J Photochem Photobiol B: Biology, 2013, 120 (5), 142–147.
Czytaj dalej

Podróże po składniki: Olej arganowy

     Olej arganowy pozyskiwany jest z owoców drzewa Argania spinosa występującego w Maroko. Od około 10 lat olej arganowy zyskał popularność zarówno jako dodatek w kuchni jak i surowiec kosmetyczny. Olej zawiera mieszaninę naturalnych przeciwutleniaczy tokoferoli (α, β, γ) w ilości 637±7 mg/kg oleju, polifenoli 3263±29 µg/kg oleju w tym kwas galusowy a także sterole 295±20 mg/100 g oleju.1
Czytaj dalej

Konopie siewne

     W tym tygodniu swoją uwagę postanowiłam poświęcić konopiom siewnym – (Cannabis sativa L.). Nie zawierają one substancji psychoaktywnej (izomeru Δ9-THC) występującej w marihuanie dlatego są dozwolone do użycia i można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością (nawet marketach), a także znaleźć w składzie leków i kosmetyków. W konopiach zidentyfikowano prawie 500 związków chemicznych.1
Czytaj dalej

Nawilżające

     Kosmetyki nawilżające wbrew powszechnie panującej opinii nie mają dostarczyć wody do skóry, lecz jedynie ograniczyć jej ucieczkę z głębszych warstw skóry za pomocą środków okluzyjnych lub humektantów. Mechanizm działania środków okluzyjnych polega na ograniczeniu parowania wody z naskórka (ograniczenie transepidermalnej utraty wody TEWL) lub zwiększeniu integralności bariery naskórkowej.
Czytaj dalej

Konserwanty

     Kosmetyki o wysokiej zawartości wody takie jak: kremy, mleczka, szampony, odżywki, a także ciekłe mydła są narażone na zakażenie przez drobnoustroje, które mogą zmieniać skład produktu lub stanowić ryzyko dla zdrowia konsumenta.
Czytaj dalej

Emulsje

     Kremy czy balsamy to emulsje składające się z dwóch niemieszających się faz: fazy wodnej i olejowej. W celu ich połączenia (obniżenie napięcia międzyfazowego) stosuje się tzw. Emulgatory. Substancje te zawierają w swojej budowie część hydrofilową „wodną” – głowa i hydrofobową „tłuszczową” – ogon. Dzięki takiej budowie substancje te ulokowują się na granicy faz woda-olej umożliwiając powstanie jednolitego układu.
Czytaj dalej

Emolienty

     Emolienty dodawane są do kosmetyków w celu zmiękczenia i wygładzenia skóry. Tworzą na powierzchni skóry warstwę okluzyjną zmniejszającą transepidermalną utratę wody (TEWL). Wpływają na ogólny stan skóry przez pośrednie zwiększenie nawilżenia skóry. Emolienty redukują działanie środków powierzchniowo czynnych poprzez zastępowanie usuniętych podczas mycia lipidów warstwy rogowej naskórka. W zależności od stopnia tłustości oraz możliwości odparowywania z powierzchni skóry wyróżniamy emolienty tłuste i suche.
Czytaj dalej