Emolienty

     Emolienty dodawane są do kosmetyków w celu zmiękczenia i wygładzenia skóry. Tworzą na powierzchni skóry warstwę okluzyjną zmniejszającą transepidermalną utratę wody (TEWL). Wpływają na ogólny stan skóry przez pośrednie zwiększenie nawilżenia skóry. Emolienty redukują działanie środków powierzchniowo czynnych poprzez zastępowanie usuniętych podczas mycia lipidów warstwy rogowej naskórka. W zależności od stopnia tłustości oraz możliwości odparowywania z powierzchni skóry wyróżniamy emolienty tłuste i suche.

     Emolienty tłuste to związki tworzące na powierzchni skóry ciągły film – nieprzepuszczający wody, która przenika ze skóry. Pozostawiają tłustą warstwę na skórze. Do emolientów tłustych zaliczamy: oleje, woski, parafinę ciekłą, wazelinę, syntetyczne związki tłuszczowe np. Octyl Dodecyl Miristate.
     Emolienty suche to związki które również pozostawiają film na skórze lecz nie mają efektu odczuwalnej tłustości, poprawiają rozprowadzanie emulsji na skórze. Do emolientów suchych zaliczamy: Octyl palmitate, Isodecyl Oleate, Diisopropyl Adipate, Isocetylstearate, Isoarachidyl Neopentanoate, Decyl Oleate, Dimethicon, Isopropyl Myristate, Diisopropyl Dimerate, Glyceryl Tricaproate/Tricaprylate. Do tej grupy surowców zaliczane są silikony. Wśród silikonów wyróżniamy również lotne (cykliczne) silikony, które podczas aplikacji wykazują dobre właściwości rozprowadzania, łatwość aplikacji. Pośrednio nawilżają, zmiękczają skórę, skóra jest jedwabista w dotyku, pozostawia uczucie suchości.
Niektóre emolienty wykazują tendencje do nasilania się zmian trądzikowych w wyniku zatykania gruczołów łojowych. Są to substancje komedogenne.

Komedogenne

Substancjami mogącymi wykazywać działanie komedogenne są:
Isopropyl Miristate, Isopropyl Linoleate, Isopropyl Palmitate, Isopropyl Lanolate, Isopropyl Isostearate, Isoparaffin C9-11, Oleic Acid, Oleyl Alcohol, Octyl Palmitete, Mirystyl Lactate, Coconut Oil, Caprylic Capric Trigliceryde, Grape Seed Oil, Peach Kernel Oil, Sweet Almond Oil, Decaglyceryl Decaoleate, Lanolic Acid, Acetylateg Lanolin Alcohol.
Komedogenność obserwowana dla czystych substancji, w produkcie końcowym nie musi się ujawnić. W mniejszych stężeniach lub po zamknięciu substancji w micelle substancja nie musi wykazywać działania komedogennego.

 

1JE. Fulton, J. Soc. Cosmet. Chem., 40,321‒333, 1989.

Przeczytaj także