Konopie siewne

     W tym tygodniu swoją uwagę postanowiłam poświęcić konopiom siewnym – (Cannabis sativa L.). Nie zawierają one substancji psychoaktywnej (izomeru Δ9-THC) występującej w marihuanie dlatego są dozwolone do użycia i można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością (nawet marketach), a także znaleźć w składzie leków i kosmetyków. W konopiach zidentyfikowano prawie 500 związków chemicznych.1

Są to m. in. związki fenolowe, kanabinoidy, terpeny, węglowodory, aminokwasy, flawonoidy, cukry, kwasy tłuszczowe, witaminy (witamina E) i wiele innych. Jednym ze składników konopi siewnych jest kanabidiol (CBD) nie psychotropowy kanabinoid, który posiada szerokie spektrum działania medycznego. W literaturze naukowej odnaleźć można doniesienia o działaniu przeciw lękowym, przeciw psychotycznym,3,4 a także hamującym postęp zapalenia stawów oraz cukrzyce typu 1.5,6 Canabidiol wykazał również pozytywne rezultaty w badaniach dotyczących zwalczania otyłości wywołanej dietą.7,8
Z konopi można otrzymać ekstrakt, olej lub olejek eteryczny. Każdy z surowców poprzez zawartość różnych związków chemicznych wykazuje inne działanie. Wykazano,9 że 3% ekstrakt nasion konopi siewnej w emulsji jest bezpieczny, działa antyoksydacyjnie (aktywność przeciwutleniająca 87 i 79%), redukuje ilość wydzielanego sebum na skórze oraz zmniejsza rumień co może być skuteczne w leczeniu trądziku pospolitego, łojotoku.
Olejek eteryczny z konopii wykazuje silne działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.10-13
Olej z konopii (33% suchej masy) pozyskany poprzez ekstrakcję w stanie nadkrytycznym CO2 zawiera:14 kwasy tłuszczowe – α-linolenowy 16.55%, oleinowy 12.85%, palmitynowy 7.25% i γ–linoleowy 3.03%. W zależności od warunków ekstrakcji pozyskuje się α-tokoferol (37–110 mg/L) i γ-tokoferol (95–158 mg/L).
O szczególnym zainteresowaniu konopiami świata kosmetycznego świadczą również pojawiające się patenty.15,16 Produkty kosmetyczne zawierające konopie oraz kwas hialuronowy stosowane na zmiany skórne zwiększają proliferacje fibroblastów i keratynocytów w badaniach in vitro.15
Podsumowując wydaje się zasadnym stosowanie ekstraktów czy oleju z konopi w kosmetykach przede wszystkim ze względu na ich antyoksydacyjne działanie jak również działanie przeciwłojotokowe i przeciwzapalne. Podawane na wielu stronach internetowych pozytywne działanie kwasów tłuszczowych i witaminy E (tokoferoli) zawartych w oleju z konopi jest prawdziwe lecz olej zawiera mniejszą ilość zarówno kwasów (omega 6/omega 3) ok. 40%, jak i tokoferoli (do 270 mg/L) w stosunku do „zwykłego” oleju rzepakowego: (omega 6/omega 3) ok. 93%, jak i tokoferoli (44,82–57,60 mg/100 g, czyli dwa razy więcej niż w konopi).17
1M. Elsohly, D. Slade, Life. Sci., 2005, 78, 539–548.
2MM. Radwan, M. Elsohly, D. Slade, S. Ahmed, L. Wilson, AT. El-Alfy, Phytochem., 2008, 69, 2627–3633.
3FA. Moreira, DC. Aguiar, FS. Guimaraes, Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatr., 2006, 30, 1466–1471.
4JO. Fernandez-Ruiz, MR. Sagredo, C. Pazos, R. Garcia, R. Pertwee, J. Mechoulam, J. Martinez-Orgado, J Clin Pharmacol, 2012, 75, 323–333.
5AW. Zuardi, JE. Hallak, Sm. Dursun, SL. Morais, RF. Sanches, RE. Musty, JA. Crippa, J Psychopharmacol., 2006, 20, 683–686.
6AW. Zuardi, JA. Crippa, JE. Hallak, FA. Moreira, FS. Guimara, Braz J Med Biol Res., 2006, 39, 421–429.
7HA. Parray1, JW. Yun, Mol Cell Biochem, 2016, DOI 10.1007/s11010-016-2702-5
8B. Ignatowska-Jankowska, MM. Jankowski, AH. Swiergiel, Neurosci Lett, 2011, 490, 82–84.
9A. Ali1, N. Akhtar, Pak. J. Pharm. Sci., 2015, 28(4), 1389–1395.
10L. Nissen, A. Zatta, I. Stefanini, S. Grandi, B. Sgorbati, B. Biavati, A. Monti, Fitoterapia, 2010, 81, 413–419.
11J. Novak, K. Zitterl-Eglseer, S.G. Deans, C.M. Franz, J. Flavour Fragr., 2001, 16, 259–262.
12M. Siwulski, K. Sobieralski, R. Górski, J. Lisiecka, I. Sas-Golak, Progress in Plant Protection, 2012, 52, 1217–1221.
13K. Wielgusz, K. Heller, M. Byczyñska, J Res Appl AgricEngineering, 2012, 57, 183–187.
14K. Aladić, K. Jarni, T. Barbir, S. Vidović, J. Vladić, M. Bilić, S. Jokić, Industrial Crops and Products, 2015, 76, 472–478.
15G. Rovesti, A. G. Cavalieri Manasse, WO 2013/050959,
16M. Scott, WO 22015/142574
17M. Wroniak, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 6(85), 79–92.

 

Przeczytaj także

1 komentarz

  1. Czy olejek z konopii można bezpośrednio stosować na zmiany trądzikowe czy musi być jakoś rozcieńczony?