Make-up ust

     Szminka jaką znamy pierwszy raz na rynku pojawiła się dzięki Helenie Rubinstein w 1920 r. ‒ polskiej żydówce, która wyemigrowała do Stanów Zjednoczonych i tam rozpoczęła produkcję kosmetyków kolorowych. W skład szminek wchodzą woski, tłuszcze stałe (33‒35%), tłuszcze ciekłe (30‒60%), barwniki (5‒15%) oraz inne składniki jak filtry, antyoksydanty (1‒2%) czy konserwanty.

Pomadki do warg dzieli się na:
  • Szminki nieścierające (suche, matowe) w ich skład wchodzą: woski, oleje, kwasy tłuszczowe, alkohole tłuszczowe, estry, wazelina, pigmenty. Szminki te zawierają więcej wosków, które topią się w wyższej temperaturze dzięki czemu ich nie „zjadamy”.
  • Płynne ‒ błyszczyki – duża ilość płynnych emolientów bardzo często spotykane: Polyisobutene, Polybutene
  • Pomadki ochronne zawierają składniki nawilżające, gojące pęknięcia i antyseptyczne, filtry UVA i UVB.
Skład konturówki zbliżony do szminek z tą różnicą ze zawierają większą ilość pigmentów i wosków przez co są bardziej trwałe.
Receptura szminki zwiększającej objętość ust przez dodatek peptydów powodujących zwiększenie syntezy kwasu hialuronowego1

usta1

1LA.Hart, Lip Stick, US Pat. 0308500, 2012.
2K Schrader, A Domsch, Cosmethology ‒ Theory and Practice vol. III, H. Kessler, Bobingen 2005.

Przeczytaj także