Naturalne

     Na półkach w drogerii coraz częściej pojawiają się kosmetyki sprzedawane jako naturalne lub czy organiczne. Kosmetyki te podlegają takiej samej regulacji (rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1223/2009) i muszą spełniać te same wymogi jak kosmetyki „nie naturalne” czy „nie organiczne” – bez certyfikatów. Decyzje o przyznaniu certyfikatu podejmowane są przez organizacje pozarządowe i centra badań. Obecnie na świecie jest kilkanaście organizacji przyznających takie certyfikaty odpłatnie. Każda z organizacji posiada swoje wymogi odnośnie surowców, zasad produkcji czy rodzaju opakowań. W kosmetykach naturalnych surowce mogą być pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i mineralnego. Regulacje w przypadku surowców roślinnych dotyczą upraw, czyli metod nawożenia, zbioru, a także dalszej obróbki (dozwolone reakcje, procesy) w celu uzyskania ekstraktów, olejów, olejków czy wosków z danej rośliny. W przypadku surowców zwierzęcych, składniki muszą być pozyskiwane od zwierząt (np. miód, mleko) a nie ze zwierząt (np. tłuszcze, kolagen itp.). Opakowania kosmetyków mają być biodegradowalne i przyjazne środowisku.

     W przypadku surowców organicznych pochodzą one tylko z upraw nadzorowanych (kontrola czystości gleby, wód deszczowych czy wody do podlewania a także niedozwolone jest stosowanie konwencjonalnych środków ochrony roślin i nawozów).
     W kosmetykach naturalnych czy organicznych dopuszczone jest stosowanie składników syntetycznych jeśli nie można ich zastąpić naturalnymi. Ich dopuszczalna ilość w gotowym produkcie zależy od rodzaju przyznanego certyfikatu.
     Zespół europejskich jednostek certyfikujących powołał organizację pod nazwą COSMOS (Cosmetics Organic Standard) która opracowała jednolite standardy dotyczące kosmetyków organicznych i naturalnych oraz ich certyfikacji.
COSMOS definiuje kosmetyki naturalne i organiczne jako te zawierające minimum 95% składników naturalnych i maksymalnie 5% substancji syntetycznych, z tą różnicą, że kosmetyki organiczne muszą zawierać dodatkowo składniki pochodzenia organicznego (ekologicznego) w co najmniej 20% wszystkich składników wagowo.
     Początkowo surowce naturalne dodawane były jako substancje aktywne np. ekstrakty, obecnie możemy odnaleźć je jako składniki niezbędne do utworzenia emulsji – emulgatory, jako środki myjące – surfaktanty, czy inne o różnych funkcjach w kosmetyku. Występują we wszystkich formach fizykochemicznych (emulsje – kremy, balsamy, roztwory – toniki, żele itp.). Obecnie obserwuje się trend zastępowania syntetycznie otrzymanych związków o udowodnionych właściwościach, substancjami lub mieszaninami (kompleksami) pochodzenia naturalnego. Zamiast stosować syntetyczny α-tokoferol jako witaminę E, stosujemy kompleks składający się z 8 tokoferoli i tokotrienoli pozyskiwany ze źródeł naturalnych np. kiełków zbóż; zamiast syntetycznego β-karotenu, stosujemy kompleks naturalnych karotenoidów zastępujących syntetycznie otrzymaną witaminę A.
Poniżej lista certyfikatów, więcej informacji na stronach organizacji:

naturalne

Przeczytaj także