Podróże po składniki: Olej arganowy

     Olej arganowy pozyskiwany jest z owoców drzewa Argania spinosa występującego w Maroko. Od około 10 lat olej arganowy zyskał popularność zarówno jako dodatek w kuchni jak i surowiec kosmetyczny. Olej zawiera mieszaninę naturalnych przeciwutleniaczy tokoferoli (α, β, γ) w ilości 637±7 mg/kg oleju, polifenoli 3263±29 µg/kg oleju w tym kwas galusowy a także sterole 295±20 mg/100 g oleju.1

W porównaniu z olejem z oliwek zawiera więcej tokoferoli i polifenoli. Zawiera on również flawonoidy (kwercetyna), taniny (catechin) oraz antocyjanidyny (cyjanidin). Główną frakcję oleju stanowią trójglicerydy zawierające kwasy tłuszczowe w tym nienasycone kwasy tłuszczowe. Niemniej jednak w innych olejach jak np. olej z wiesiołka (tab.1.) odnaleźć można więcej NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) jak kwas linolowy. Niedobór tych kwasów prowadzi do nieprawidłowej budowy skóry, większej utraty wody a za tym do suchości skóry i możliwości pojawienia się atopowego zapalenia skóry.
Tabela 1. Skład kwasów tłuszczowych w olejach występujących w kosmetykach
Olej
Arganowy
Argania
spinosa L. (%)1
Słonecznikowy
Helianthus annus L
(%)
Wiesiołka
Oenothera
biennia L (%)2
Ogórecznika
Borego
officinalis L (%)3
Oliwek
Oleum
Olivarum (%)4
Palmitynowy
C16;0
13.4
4−9%
5.8
10.2 ± 0.8
16.8
Stearynowy C18:0
5.1
1−7%
2.1
5.6 ± 0.3
2.8
Oleinowy C18:1 n-9
44.8
14−40%
6.6
24.2 ± 0.8
60.9
Linolowy C18:2 n-6
35.7
48−74%
71.6
35.4 ± 0.9
15.8
α-Linolenowy C18:3 n-3
0.1
0.2
0.6 ± 0.1
γ-Linolenowy C18:3 n-6
12.6
20.4 ± 0.5
Ekstrakty owoców drzewa arganowego posiadają właściwości przeciwrodnikowe (IC50 11.9−988.8 µg/ml) co wynika z zawartości polifenoli i antocyjanidyn. Właściwości te w porównaniu z witaminą C są słabsze (IC50 1.9±0.1 µg/ml).5
Duża ilość badań poświęconych olejowi arganowemu to badania dotyczące działania oleju po spożyciu (wpływ na poziom cholesterolu, układ sercowo-naczyniowy). W literaturze naukowej brak jest badań in vivo dotyczących działania oleju arganowego na skórze.
Dalsze badania nad olejem pozwolą na zweryfikowanie słuszności obecnie panującej mody na olej arganowy w kosmetykach.
Olej w kosmetykach stosowany jest przede wszystkim w produktach do kondycjonowania i ochrony włosów a także w kremach co ma odzwierciedlenie w literaturze patentowej.6,7

 

1F Khallouki, C Younos, R Soulimani, et al., Eur J Cancer Prev, 2003, 12, 67–75.
2NAM Eskin, Eur J Lipid Sci Technol, 2008, 110, 651–654.
3B Mhamdi, WA Wannes, S Bourgou, B Marzouk, J Food Biochem, 2009, 33, 331–341.
4GP García-Inza, DN Castro, AJ Hall, MC Rousseaux, Europ J Agronomy, 2014, 54, 107–115.
5F El Babili, J Bouajila, I Fouraste, et al., Phytomedicine, 2010, 17, 157–16.
6VM Bermudez, L Delpani, BA Espinilla, Cosmetic composition for protecting the hair, WO 2013113960, 2013.
7CL Dahri, Dermatological composition based on argan oil and hyaluronic acid, EP 2563376, 2013.

Przeczytaj także

1 komentarz

  1. Ja juz bardzo przyzwyczaiłam się do olejku arganowego… Miałam przywieziony z Maroka, a teraz mam kilka miejsc, gdzie kupuję w Polsce. Też używam go do włosów, czasem dodaję do kąpieli i jeszcze chcę kupić spożywczy 🙂