Do opalania

     Proces opalania jest reakcją obronną naszej skóry na promienie UV. Komórki znajdujące się w warstwie podstawnej naskórka – melanocyty w wyniku naświetlania promieniowaniem UV wydzielają do sąsiednich komórek naskórka – keratynocytów barwniki melaninę. Melanina może występować w trzech rodzajach, każdy z nich ma inną barwę (barwnik ciemny brązowo-czarny, jasny czerwono-żółty lub intensywnie czerwonej). W zależności od wielkości, rozmieszczenia melanocytów i rodzajów produkowanych melanin mamy różny kolor skóry i w różny sposób się opalamy.
Czytaj dalej

Rozstępy

     Rozstępy są to zmiany przypominające blizny występujące najczęściej u kobiet ciężarnych (po 6 miesiącu), nastolatków oraz osób otyłych a także po stosowaniu sterydów miejscowo i ogólnie. U około 70% kobiet, 40% mężczyzn oraz 90% kobiet podczas ciąży występują rozstępy. Występują na skórze ud, pośladków, brzucha i piersiach. Przyczynami powstawania rozstępów są zaburzenia hormonalne zarówno podczas ciąży jaki i u nastolatków, znaczny wzrost masy ciała w krótkim czasie.
Czytaj dalej

Peeling cukrowy pod prysznic anti-cellulite

Jakie kosmetyki możesz zrobić w domu?
     W ostatnim czasie wiele portali i blogów zachęca do produkcji kosmetyków samemu w domu z „naturalnych” surowców. Podejście takie jest jak najbardziej słuszne biorąc pod uwagę fakt, że wiesz co jest w twoim kosmetyku. Niemniej jednak nie wszystkie kosmetyki nadają się do samodzielnego zrobienia w domu. Są to kosmetyki, które pozostają na skórze dłuższy czas jak kremy czy balsamy oraz zawierają związki czynne biologicznie. Podczas produkcji kosmetyków w domu nie jesteś w stanie zachować warunków sterylnych a takie są potrzebne aby nie zakazić kosmetyku mikroorganizmami. Kolejnym argumentem przeciwko jest bezpieczeństwo wykonanych samodzielnie kosmetyków a) nie znasz jak mogą ze sobą działać poszczególne składniki kosmetyku oraz nie wiesz czy stosowane przez ciebie związki aktywne nie zmieniają swoich właściwości podczas przechowywania. Jeśli zrobisz kosmetyk i od razu go zużyjesz nie ma zagrożenia ze strony mikroorganizmów gdyż nie zdążą się namnożyć (o ile nie ma ich w surowcach jakich używasz). Produkując krem robisz go zawsze w większej ilości więc nie masz kontroli nad tym czy nie zostanie on zakażony oraz czy składniki czynne biologicznie nie stracą swoich właściwości. Warto więc robić w domu takie kosmetyki, które możesz zużyć od razu po ich sporządzeniu.
Czytaj dalej

Podróże po kosmetyk: Papaja

Papaja Melonowiec właściwy (Carica papaya L.). Pochodzi z Ameryki Południowej, Środkowej i Ameryki Północnej (Meksyk, Floryda). Sok z papai zawiera enzymy takie jak proteazy i lipazy złuszczające naskórek przez co polepszają wygląd blizn. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Zawiera także witaminy C (62 mg/100g) i A (330 mg/100g) naturalne antyoksydanty. Może powodować podrażnienia u niektórych osób.
1G Aravind, Debjit Bhowmik, S Duraivel, G Harish, J Med Plants Studies, 2013, 1(1), 7‒15.
Czytaj dalej

Podróże po kosmetyk: Olej z oliwek

     Olej z oliwek pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia „na zimno” lub „na gorąco” miąższu owoców Oliwy europejskiej (Olea europaea L) występującej w krajach śródziemnomorskich. Stosowana często w zaburzeniach skóry jak: kontaktowym i atopowym zapaleniu skóry, wyprysku dłoni, łuszczycy czy w produktach przeciwstarzeniowych. Główną frakcję oleju stanowią trójglicerydy zawierające nasycone kwasy tłuszczowe (kwas palmitynowy ok. 16%) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy ok. 60% oraz Llinolowy ok. 16%)1. Olej zawiera mieszaninę naturalnych przeciwutleniaczy tokoferoli (α, β, γ) oraz steroli β-sitosterol. Olej tłoczony na zimno extra virgin zawiera także frakcję polifenoli, znanych z właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Rzadko powoduje podrażnienia i alergie.
1GP García-Inza, DN Castro, AJ Hall, MC Rousseaux, Europ J Agronomy, 2014, 54, 107–115.
2LS Baumann, Skin and Allergy News, 2004, 38.
3M Saleem, A Alam, S Sultana, Food Chem Toxicol, 2000, 38, 939‒948.
Czytaj dalej

Podróże po kosmetyk: Granat

     Granat Punica granatum L. jest jadalnym owocem drzew rosnących na Bliskim Wschodzie, Indiach i na wybrzeżu Morza Śródziemnego. W literaturze odnaleźć można liczne informacje na temat działania ekstraktów z nasion, skórki lub soku z granatu. Wykazano działanie przeciwutleniające soku z granatu, co więcej wykazuje on większy potencjał antyutleniający w porównaniu z herbatą zieloną, białą czy czerwonym winem.1,2,3 Przeciwdziała rozwojowi raka skóry.4 Wykazuje działanie ochronne na promieniowanie UV-B na skórę5 i UV-A na włosy.6
1NP Seeram, M Aviram, Y Zhang, et al., J Agric Food Chem, 2008, 56, 1415.
2SY Schubert, EP Lansky, I Neeman, J Ethnopharmacol, 1999, 66, 11.
3MI Gill, FA Tomás-Barberán, B Hess-Pierce, et al., J Agric Food Chem, 2000, 48, 4581.
4F Afaq, M Saleem, CG Krueger, et al., Int J Cancer, 2005, 113, 423.
5MA Zaid, F Afaq, DN Syed, et al., Photochem Photobiol, 2007, 83, 882.
6M Ferrera Dario, R Pahl, J Rodrigues de Castro, et al., J Photochem Photobiol B: Biology, 2013, 120 (5), 142–147.
Czytaj dalej

Podróże po składniki: Olej arganowy

     Olej arganowy pozyskiwany jest z owoców drzewa Argania spinosa występującego w Maroko. Od około 10 lat olej arganowy zyskał popularność zarówno jako dodatek w kuchni jak i surowiec kosmetyczny. Olej zawiera mieszaninę naturalnych przeciwutleniaczy tokoferoli (α, β, γ) w ilości 637±7 mg/kg oleju, polifenoli 3263±29 µg/kg oleju w tym kwas galusowy a także sterole 295±20 mg/100 g oleju.1
Czytaj dalej

NIVEA Soft

     W odpowiedzi na pytanie Oli :” Cześć masz bardzo fajny blog – pomysł i podejście zastanawiałam się, czy mogłabyś ocenić krem, który (niestety) stosuję od lat i nie potrafię znaleźć zamiennika…”
Prezentuję recenzję kremu NIVEA Soft:
Czytaj dalej