Perfumy

     Wpływ zapachu na nasza psychikę i uczucia jest ogromny i niedoceniany. Zapach otacza nas cały czas. Co więcej około 1‒2% ludzkiego genomu jest odpowiedzialne za tworzenie receptorów węchowych. Wiele produktów nie tylko kosmetycznych kupujemy dzięki ich zapachom. Uwielbiamy zapach świeżego pieczywa, kawy parzonej, trawy po deszczu, to wszystko wyrazie powiązane jest z naszymi wspomnieniami i odczuciami. Producenci kosmetyków doskonale wiedzą, że kosmetyk bez zapachu nie zyska aprobaty konsumentów.

      Technologie produktów perfumeryjnych możemy podzielić na dwie części. Pierwszą jest skomponowanie zapachu drugą stworzenie bazy która będzie nadawała zapach ciału lub jego otoczeniu. Tworzenie receptur kompozycji zapachowych można trochę porównać do gotowania z tą różnicą, że nawet niewielkie zmiany w składzie jakościowym i procentowym kompozycji są wyczuwalne. Najbardziej cenione są substancje naturalne – olejki eteryczne. Oprócz olejków w perfumerii stosuje się także składniki jak ekstrakty czy izolaty (pojedyncze składniki wyizolowane z roślin). Obecnie duże znaczenie w perfumerii mają syntetyczne związki zapachowe. Kompozycje zapachowe tworzy się w zależności od zastosowania. Kompozycje zapachowe przeznaczone do płynów do mycia czy „mydeł w płynie” mają za zadanie pachnieć tylko podczas aplikacji (zawierają tylko nuty górne – takie związki które są lotne i szybko odparują z powierzchni skóry), natomiast kompozycje perfum muszą być harmonijne i uwalniać zapach stopniowo (nuty górne, środkowe – decyduje o zapachu kompozycji oraz dolne – składa się z nie lotnych substancji, pozostaje po odparowaniu kompozycji, zawiera utrwalacze).
     Obecnie większość produktów perfumeryjnych na rynku europejskim to alkoholowo-wodne roztwory kompozycji zapachowej. W zależności od ilości kompozycji zapachowej w produkcie wyróżniamy:
Perfumy Parfum: 15‒30%
Wody perfumowane Eau de parfum 8‒15%
Wody toaletowe Eau de toilette 4‒8%
Wody kolońskie Eau de cologne 3‒5%
Wody pachnące: 1‒3%
     Proces otrzymywania wyrobów perfumeryjnych polega na rozpuszczeniu w odpowiednich proporcjach składników kompozycji zapachowej. Następnie roztwór poddaje się procesowi dojrzewania tak jak wino. Dojrzewanie polega na naturalnym przebiegu i zakończeniu reakcji chemicznych jakie mogą zachodzić między składnikami kompozycji, wodą i alkoholem. Dopiero po tym okresie (który także może zachodzić jeszcze w butelce) perfumy nabierają pełnego bukietu. Po okresie dojrzewania roztwór filtruje się, w niektórych przypadkach do kompozycji dodaje się barwnik.
     Jako utrwalacze stosuje się różnorodne syntetyczne lub naturalne związki chemiczne, które pozostają na skórze zmniejszając lotność innych związków dzięki czemu zapach i intensywność dłużej się utrzymuje pozwalając wydobyć pełen bukiet perfum. Są to:
  • Żywice i balsamy,
  • Substancje pochodzenia zwierzęcego, np.: piżmo, cywet (Viverra Civetta Extract), ambra (Ambergris Tincture), kastoreum,
  • Przetworzone ekstrakty lub oleje z części roślin: Vetiveria Zizanoides Root Extract, Opoponax Oil, Oak moss extract mech dębowy, może powodować podrażnienia, używany w bardzo niskich stężeniach < 0.001%, Ferula Galbaniflua Resin Oil,
  • Syntetyczne alkohole lub estry, np. heksanol, ftalan dietylu, estry benzylowe kwasu salicylowego lub kwasu benzoesowego i inne,
  • Aromatyczne substancje krystaliczne, np. heliotropina, wanilina, piżmo syntetyczne.
Podczas omawiania tematu perfum nie można wspomnieć o spokrewnionym zagadnieniu – aromaterapii.
1A Jabłońska-Trypuć, R Farbiszewski, Sensoryka i podstway perfumerii, MedPharm Polska, Wrocław 2008.
2WS Burd, R Glinka, Technologia Kosmetyków, MA Oficyna Wydawnicza, Łódź 2001.

Przeczytaj także