Podróże po kosmetyk: Granat

     Granat Punica granatum L. jest jadalnym owocem drzew rosnących na Bliskim Wschodzie, Indiach i na wybrzeżu Morza Śródziemnego. W literaturze odnaleźć można liczne informacje na temat działania ekstraktów z nasion, skórki lub soku z granatu. Wykazano działanie przeciwutleniające soku z granatu, co więcej wykazuje on większy potencjał antyutleniający w porównaniu z herbatą zieloną, białą czy czerwonym winem.1,2,3 Przeciwdziała rozwojowi raka skóry.4 Wykazuje działanie ochronne na promieniowanie UV-B na skórę5 i UV-A na włosy.6
1NP Seeram, M Aviram, Y Zhang, et al., J Agric Food Chem, 2008, 56, 1415.
2SY Schubert, EP Lansky, I Neeman, J Ethnopharmacol, 1999, 66, 11.
3MI Gill, FA Tomás-Barberán, B Hess-Pierce, et al., J Agric Food Chem, 2000, 48, 4581.
4F Afaq, M Saleem, CG Krueger, et al., Int J Cancer, 2005, 113, 423.
5MA Zaid, F Afaq, DN Syed, et al., Photochem Photobiol, 2007, 83, 882.
6M Ferrera Dario, R Pahl, J Rodrigues de Castro, et al., J Photochem Photobiol B: Biology, 2013, 120 (5), 142–147.

Przeczytaj także