Podróże po kosmetyk: Olej z oliwek

     Olej z oliwek pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia „na zimno” lub „na gorąco” miąższu owoców Oliwy europejskiej (Olea europaea L) występującej w krajach śródziemnomorskich. Stosowana często w zaburzeniach skóry jak: kontaktowym i atopowym zapaleniu skóry, wyprysku dłoni, łuszczycy czy w produktach przeciwstarzeniowych. Główną frakcję oleju stanowią trójglicerydy zawierające nasycone kwasy tłuszczowe (kwas palmitynowy ok. 16%) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy ok. 60% oraz Llinolowy ok. 16%)1. Olej zawiera mieszaninę naturalnych przeciwutleniaczy tokoferoli (α, β, γ) oraz steroli β-sitosterol. Olej tłoczony na zimno extra virgin zawiera także frakcję polifenoli, znanych z właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Rzadko powoduje podrażnienia i alergie.
1GP García-Inza, DN Castro, AJ Hall, MC Rousseaux, Europ J Agronomy, 2014, 54, 107–115.
2LS Baumann, Skin and Allergy News, 2004, 38.
3M Saleem, A Alam, S Sultana, Food Chem Toxicol, 2000, 38, 939‒948.

Przeczytaj także