Wyjaśnienia terminów

W opisach kosmetyków w zakładce Oceny odnaleźć możesz działania poszczególnych składników przeczytaj co oznaczają ich nazwy…
ANTI-AGING Substancja, która redukuje lub przeciwdziała oznakom starzenia się skóry.
ANTYOKSYDANT Substancja dodawana do kosmetyku w celu zahamowania reakcji utleniania. Przeciwutleniacze stosuje się w celu poprawy trwałości kosmetyku jak i w kosmetyce anti-age jako substancje hamujący procesy rodnikowe zachodzące w skórze.
ANTYPERSPIRANT Substancja dodawana do kosmetyku w celu zmniejszenia wydzielania potu. W zetknięciu z wodą tworzy lepki żel zamykający ujścia gruczołów potowych. Blokada ta jest czasowa!, zostaje usunięta wraz ze złuszczającą się warstwą naskórka lub podczas mycia i silnego pocenia.
ANTYSTATYCZNA Substancja dodawana do kosmetyku w celu utrudnienia powstawania lub zobojętnienia powierzchniowego ładunku elektrostatycznego.
AROMAT Substancja dodawana do kosmetyku w celu nadania lub zmiany jego zapachu.
BARWNIK DO WŁOSÓW Substancja dodawana do kosmetyków w celu zmiany koloru lub odcienia włosów. Barwniki do włosów deklarowane są na opakowaniach kosmetyków pod ich nazwami INCI (nie według Colour Index).
BARWNIK/PIGMENT Substancja dodawana do kosmetyku w celu nadania lub zmiany jego barwy lub zabarwienia skóry i jej przydatków. Barwniki mogą być wymienione po innych składnikach w dowolnej kolejności, zgodnie z ich numerami (CI numer – Colour Index) określonymi na liście dozwolonych do stosowania barwników w kosmetykach (Dyrektywa Rady Europejskiej 76/768/EEC; Aneks IV).
BIOCYD Substancja dodawana do kosmetyku w celu usunięcia, zahamowania wzrostu lub odstraszenia organizmów szkodliwych, nieporządnych przez człowieka (owadów, grzybów, bakterii), działająca na skórze lub ciele człowieka, inaczej niż konserwanty (działanie zabezpieczające kosmetyk).
CHRONI PŁYTKĘ NAZĘBNĄ Substancja dodawana do kosmetyku w celu.
CHRONIĄCA Substancja dodawana do kosmetyków w celu ograniczenia wpływu szkodliwych czynników zewnętrznych na skórę.
DEZODORUJĄCA Substancja dodawana do kosmetyku w celu zmniejszenia lub zamaskowania nieprzyjemnego zapachu ciała.
DEPILUJĄCA Substancja dodawana do kosmetyku w celu usunięcia zbędnego owłosienia.
DO UKŁADANIA  WŁOSÓW i UTRWALANIA FRYZURY
EMOLIENT Substancja dodawana do kosmetyku w celu natłuszczenia, zmiękczenia, wygładzenia i pośredniego nawilżenia (zmniejszenie przeznaskórkowej utraty wody tzw. TEWL). Po aplikacji na skórę emolienty są głównymi składnikami warstwy okluzyjnej, w warstwie rogowej naskórka uzupełniają braki cementu międzykomórkowego.
EMOLIENT (może być komedogenny) Substancja dodawana do kosmetyku w celu natłuszczenia, zmiękczenia, wygładzenia i pośredniego nawilżenia (zmniejszenie przeznaskórkowej utraty wody tzw. TEWL). Po aplikacji na skórę emolienty są głównymi składnikami warstwy okluzyjnej, w warstwie rogowej naskórka uzupełniają braki cementu międzykomórkowego. Emolienty potencjalnie komedogenne mogą powodować zatykanie gruczołów łojowych. Emolienty te nie powinny być stosowane w kosmetykach przeznaczonych do cer trądzikowych i tłustych.
EMULGATOR Substancja dodawana do kosmetyku umożliwiająca połaczenie dwóch niemieszających się cieczy (wodnej i olejowej).
FILMOTWÓRCZA Substancja która po aplikacji kosmetyku tworzy ciągłą warstwę na skórze, włosach lub paznokciach, dzięki czemu kondycjonuje, zmiękcza i wygładza.
FILTR UV Substancja dodawana do kosmetyku w celu ochrony skóry i włosów przed promieniami UV.
FILTR FIZYCZNY UV Substancja dodawana do kosmetyku w celu ochrony skóry i włosów przed promieniami UV. Substancje te odbijają lub rozpraszają promieniowanie UV.
KERATOLITYCZNA Substancja dodawana do kosmetyków w celu usuwania martwych komórek warstwy rogowej naskórka (stratum corneum). Następuje poprawa nawilżenia, elastyczności, gładkości, tekstury i napięcia skóry. Ułatwiona staje się penetracja związków aktywnych.
KOJĄCA Substancja dodawana do kosmetyku która po aplikacji łagodzi podrażnienia, daje efekt ulgi dla skóry.
KONDYCJONUJĄCA SKÓRĘ Substancja dodawana do kosmetyków w celu poprawy takich parametrów skóry jak nawilżenie, elastyczność, gładkość, tekstura, wygładzenie.
KONDYCJONUJĄCA WŁOSY Substancja dodawana do kosmetyków pielęgnujących włosy w celu wygładzenia ich powierzchni, nabłyszczenia, nawilżenia lub natłuszczenia. Powoduje, że włosy łatwo się rozczesuje, są elastyczne, miękkie i błyszczące.
MYJĄCA Substancja dodawana do kosmetyku w celu ułatwienia usunięcia zanieczyszczeń ze skóry i/lub włosów.
MYJĄCA ŁAGODNA DLA SKÓRY Substancja dodawana do kosmetyku w celu ułatwienia usunięcia zanieczyszczeń ze skóry i/lub włosów posiadająca niski potencjał drażniący dla skóry.
MYJĄCA ŁAGODNA DLA OCZU Substancja dodawana do kosmetyku w celu ułatwienia usunięcia zanieczyszczeń ze skóry i/lub włosów posiadająca niski potencjał drażniący dla oczu.
MYJĄCA MOŻE PODRAŻNIAĆ SKÓRĘ Substancja dodawana do kosmetyku w celu ułatwienia usunięcia zanieczyszczeń ze skóry. Substancje te w stanie czystym wykazują podwyższony potencjał drażniący dla skóry. Substancje te w mieszaninach z innymi składnikami kosmetyku nie wykazują działania drażniącego w standardowych warunkach aplikacji (skóra zdrowa, bez problemów).
NATŁUSZCZAJĄCA Substancja dodawana do kosmetyku w celu uzupełnienia lipidów warstwy rogowej naskórka lub włosów.
NAWILŻAJĄCA Hydrofilowa (lubiąca wodę) substancja nawilżająca, utrzymuje wodę w lub na skórze
OCHRONA KOLORU Substancja dodawana do kosmetyków do pielęgnacji włosów w celu zabezpieczenia włosów farbowanych przed blaknięciem, wysuszaniem, utratą elastyczności
ODŚWIEŻAJĄCA Substancja dodawana do kosmetyku w celu nadania skórze uczucia świeżości
ODŻYWIAJĄCA PAZNOKCIE Substancja dodawana do kosmetyków do pielęgnacji paznokci w celu przeciwdziałania rozdwajaniu się i utwardzenia płytki.
PERFUMUJĄCE Substancja dodawana do kosmetyku w celu nadania zapachu skórze i/lub kosmetykowi.
PROMOTOR PRZENIKANIA Poprawia przenikanie przez skórę innych substancji
PRZECIW BŁYSZCZENIU SKÓRY Substancja dodawana do kosmetyku w celu wchłaniania nadmiaru tłuszczu lub wody z powierzchni skóry. Stosowane głównie w kosmetykach matujących i oczyszczających.
PRZECIWŁOJOTOKOWA Substancja dodawana do kosmetyku w celu ograniczenia wydzielania łoju przez przydatki.
PRZECIWŁUPIEŻOWA Substancja dodawana do kosmetyków do pielęgnacji włosów w celu przeciwdziałania powstawaniu łupieżu i ograniczenia jego widocznych oznak.
PRZECIWZAPALNA Substancja dodawana do kosmetyku w celu ograniczenia oznak stanu zapalnego skóry takich jak: pieczenie, swędzenie, zaczerwienienie
ROZJAŚNIACZ Substancja dodawana do kosmetyku w celu rozjaśnienia skóry i/lub włosów.
SAMOOPALACZ Substancja dodawana do kosmetyku w celu zmiany zabarwienia skóry. Mechanizm przyciemniania skóry polega na wieloetapowych reakcjach zastosowanych substancji z aminokwasami warstwy rogowej naskórka w wyniku czego powstają produkty o zabarwieniu brązowo-pomarańczowym. Zabarwienie utrzymuje się od 5‒7 dni i zależy od szybkości eksfoliacji naskórka.
ŚCIĄGAJĄCA Substancja dodawana do kosmetyku w celu wywołania uczucia ściągnięcia, napięcia.
ŚCIERNIWO Ciało stałe dodawane do kosmetyku w celu usuwania naskórka, płytki paznokciowej lub osadów z zębów.
STABILIZUJĄCA EMULSJĘ Wspomaga proces emulgowania oraz poprawia stabilność i wydłuża okres trwałości emulsji.
ŚRODEK POWIERZCHNIOWO CZYNNY Obniża napięcie powierzchniowe produktów kosmetycznych i ułatwia ich równomierne rozprowadzanie.
ŚRODEK DO PIELĘGNACJI JAMY USTNEJ Substancja dodawana do kosmetyków do pielęgnacji jamy ustnej w celu zachowania świeżego i przyjemnego odczucia.
TRWAŁA lub PROSTOWANIE Zmienia strukturę chemiczną włosów, umożliwiając stylizowanie ich w wymagany sposób.
TONIK Substancja dodawana do kosmetyku w celu przywrócenia naturalnego pH skórze.
UŁATWIAJĄCA ROZCZESYWANIE Substancja zmniejsza lub eliminuje plątanie się włosów z powodu zmian lub uszkodzeń powierzchni włosa, ułatwiając w ten sposób czesanie.
WYGŁADZAJĄCA Substancja dodawana do kosmetyku w celu zmniejszenia szorstkość lub nierówność skóry
ZMIĘKCZAJĄCA Substancja dodawana do kosmetyku w celu ograniczenia przeznaskórkowej utraty wody tzw. TEWL oraz zwiększenia stopnia nawilżenia warstwy rogowej naskórka. Daje to efekt poprawy elastyczności, gładkości, napięcia skóry.